Sosyal Medya Hesaplarından Fotoğraf Veya Video Kopyalanması Ve Paylaşılması

Günümüzde sosyal medyanın hayatımızda olan yerine baktığımızda birçok kişi tarafından fazla kullanıldığı bir gerçektir. Bu sosyal medyalar ise Facebook, İnstagram, Twitter gibi fotoğraf ve video paylaşılan yaygın kullanılan sitelerdir. Tahmin edersiniz ki, bazı kişiler fake olarak nitelendirdiğimiz sahte hesaplar açmaktadır. Burada herkesin kafasını karıştıran bir soru gündeme geliyor. Acaba başkasının sosyal medya hesabından resim, fotoğraf veya video kopyalayıp bunu paylaşmak suç mudur?  Şu an okuduğunuz yazımda sizlerle, bu sorunun cevabını tartışacağız..

Şimdi bu soruyu yanıtlamaya başlarken ikili bir ayrım yapmamız gerekiyor. Sosyal medya hesabının kilitli olması ve sosyal medya hesabının açık olması.

  1. Sosyal medya hesabının kilitli olması; Herkese açık olmayan, sadece sosyal medya sahibinin kabul ettiği kişilerin hesabındaki yazı, fotoğraf ve videoları görebileceği anlamına gelmektedir.
  2. Sosyal medya hesabının açık olması; Herkese açık olan, yani hiçbir istek yollama veya kabul etme gereksinimi olmadan sosyal medya kullanıcısının adı yazıldığında ekranda tüm yazı, fotoğraf ve videoları herkesin görebileceği anlamına gelmektedir.

Bu kısımdan sonra değinilmesi gereken nokta kişinin rızasıdır. Eğer kişi herkese açık olan sosyal medya hesabından bir paylaşım yapıyorsa bu hayatın olağan akışına göre kendi özgür irade ve rızası ile fotoğraf veya video paylaşması halinde bunların kopyalanması hukuk aykırı olmadığı şeklinde emsal kararlar mevcuttur. Herkese açık ve kolaylıkla ulaşılabilen bir fotoğrafın sosyal medya hesabından alınarak başkaca bir profilde yayımlanması özel hayata ilişkin olarak kabul edilemeyeceğinden suç teşkil etmeyecektir. Özel hayata ilişkin olarak sosyal medya hesabında fotoğraf veya video paylaşımı yapan kişinin bunun sonuçlarını düşünmesi gerekir. Bu görüşten yararlanarak tam zıttı olan kilitli bir sosyal medya hesabından fotoğraf veya video kopyalamak ve bunu paylaşmak hukuka aykırı olduğu şeklindedir.

Ancak olayın tümüne bakıldığında neden sosyal medya kullanıyoruz? Genellikle gezdiğimiz yerleri, gün içerisinde ne yaptığımızı, neler yediğimiz gibi herkes kişisel hayatına ilişkin paylaşımlar yapmak için kullanıyor sosyal medya hesaplarını. Bu durumda düşünüldüğünde, sosyal medya hesaplarımız ister kapalı ister açık olsun her zaman kendi rızamız ile fotoğraf veya video paylaşımı yapıyoruz.

Bazı meslek grupları olan estetik/plastik cerrahlar, güzellik merkezleri, kuaförler, organizasyon düzenleyenler sosyal medya hesaplarından müşterilerinin fotoğraf veya video görüntülerinin paylaşıldığı sıklıkla karşılaşılan bir durumdur.

Kimse kendi hayatına ilişkin fotoğraf veya videoyu kopyalanarak başkası tarafından sahte bir hesap tarafından paylaşılmasını istemez ya da herhangi bir sayfada rızası olmadan kendi resminin paylaşılmasını da istemez. Yargıtay ise yakın tarihlerdeki kararında bir sosyal medya hesabının açık ya da kapalı olması aranmaksızın, sosyal medya hesabı sahibinin rızasına aykırı bir şekilde başkası tarafından yayımlaması “Kişisel Verilerin Hukuka Aykırı Olarak Verme/Ele Geçirme/Yayma Suçu”nu oluşturacağı görüşüne varmıştır.

Sonuç olarak, başkasına ait sosyal medya hesabından kişinin rızası olmadan fotoğraf veya video kopyalayarak bunu herhangi bir yerde paylaşırken 2 yıl ila 4 yıl arasında hapis cezasına varan cezai yaptırımları olduğunun bilinmesi gerekmektedir.

Şunu da unutmayın sevgili okuyucular, Yargıtay Kararları Kanun değildir. Yani Yargıtay’ın uzun süredir bu şekilde karar vermesi, sürekli olarak aynı şekilde karar verecek anlamına gelmez. Hukuki gerekçelere dayanarak, görüş değiştirilebileceği gerçeği unutulmamalıdır.

Bu şekilde hakları ihlal edilen kişiler savcılıkta suç duyurusunda bulunabileceği gibi, manevi olarak zarar görenler manevi tazminat davası yoluna da gidebilir.

Av. Melike Gümüş

Bu gönderiyi paylaş